נשים רבות במהלך תקופת ההריון, מעידות על ירידה ביכולות הקוגניטיביות. כמו כן, התחושה שקשה להן לבצע משימות יומיומיות פשוטות בצורה יחסית טבעית. במדע המודרני, לתחושה הזו יש שם, והוא טפשת הריון. אותו ניסו להגדיר אנשי המרכז הרפואי סורוקה ואנשי מחקר של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. כדי לתת לכן את כל הכלים להתמודד עם התופעות ולהגיע רגועות לחדר הלידה ריכזנו לכם את כל המידע בכתבה הבאה.
מה היא טפשת הריון ומתי היא מתחילה?
טפשת הריון הוא שם כללי לקבוצה של תחושות ורגשות ברמה הפיזית המנטלית והאישית. וזאת אשר חוות נשים רבות במהלך חודשי ההיריון. במשך שנים ארוכות, הסברה המקצועית הייתה שחוויית טפשת היריון היא חוויה סובייקטיבית. אבל, לאור מחקר מתקדם מאוד של אנשי אוניברסיטת בן גוריון ואנשי הרפואה של המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע. היום אפשר לומר בוודאות, שיש גם היבטים קוגניטיביים ותפקודיים. אלו המתרחשים בגלל שינויים הורמונליים במהלך תקופת ההריון. החל מבעיות בזיכרון וכלה בחוסר ריכוז, לאורך כל חודשי ההריון ועד סיום תקופת משכב הלידה (בערך שישה שבועות לאחר הלידה עצמה). שינויים אלו יכולים להשפיע על הפעילות היומיומית של כל אישה. וזאת כמובן בהתאם לעוצמות השינויים ההורמונליים שהיא חווה לאורך תקופת ההיריון כולה.
מהם הסימנים הנפוצים ביותר של טפשת הריון
הסימנים הנפוצים ביותר לתופעת טפשת הריון הם בדרך כלל ירידה בתפקודי המוח הקוגניטיביים. בתקופה שבה הרחם מתחיל לגדול (בערך בשבוע השישי להריון). ייצור החלב הופך להיות מוגבר והגוף כולו מתכונן לקראת החודשים המתקדמים של הלידה. ההורמונים משתלטים על מערכות הגוף וכן, אפשר לצפות גם לשינויים הורמונליים הקשורים לתפקוד המוח. בדרך כלל מדובר על בעיות של זיכרון, והיכולת לבצע טעויות על בסיס זיכרון לטווח קצר. אבל, יש גם נשים רבות שמתמודדות עם עייפות קיצונית, חוסר ריכוז וירידה בתפקוד קוגניטיבי באופן זמני, גם בפרמטרים אחרים. יחד עם זאת חשוב להזכיר שמדובר על תופעה שחולפת לאחר סיום הריון. תופעה זו יכולה להשתנות בעוצמתה בין נשים שונות.
האם כל הנשים חוות טפשת היריון? לא בהכרח
על בסיס המחקר שנערך במהלך תקופת הקורונה. עלו סימנים לכך שיש לא מעט נשים אשר מרגישות שהן מתמודדות עם שינויים ביכולות הקוגניטיביות השונות שלהן. וזאת במהלך תקופת ההריון. יחד עם זאת, לא ניתן לקבוע באופן חד משמעי שיש מכנה משותף בין כל הנשים. במיוחד מפני שיש קבוצות אוכלוסייה שלא הרגישו שינוי במהלך ההריון. כלומר, במידה בלתי מבוטלת תופעות של טפשת הריון הן תופעות סובייקטיביות יכולות לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות אצל נשים שונות.
כך תזהי שאת מתמודדת עם טפשת הריון
עד שהמדע לא יצליח להוכיח קשר ישיר, או לכל הפחות למצוא הסבר פיזיולוגי לתופעות טפשת היריון סובייקטיביות. היכולת שלך לזהות תופעות של טפשת הריון תלויה בעיקר באבחון עצמי. אם את מרגישה שקשה לך להתנהל בחיי היומיום (מי מאיתנו לא שחכה את האוטו מונע לילה שלם בחנייה? או את המפתחות לאוטו בתוך המקפיא?). כדאי לך לעקוב אחרי התופעות לאורך חודשי ההריון. גם אם לא תהיה לך אבחנה קלינית ברורה. את עדיין תדעי מה קורה לגוף שלך ותוכלי לבצע שינויים קטנים בהרגלי היומיום. זאת על מנת להקל על תופעות טפשת הריון, כדי לחוות את התקופה על הצד הטוב ביותר.